top of page
My logo type revers.jpg
My logo type revers.jpg

World

Spain (Catalunya)

Documentary Series in development

gerona 1990s.jpg
Photo: Vint Blackburn 
flag-round-250.png
1024px-United-states_flag_icon_round.svg

Logline

1024px-United-states_flag_icon_round.svg
flag-round-250.png

Viure tres anys com a expatriat a la Barcelona dels dinàmics anys noranta va significar un gran canvi a la meva vida. Acompanya’m mentre redescobreixo aquest país extraordinari: la seva gent, la seva cultura, la seva vida... la Meva Espanya.

slides1067.jpg
Photo: Vint Blackburn 
poppies.jpg
Photo: Vint Blackburn 

Sinopsis

1024px-United-states_flag_icon_round.svg
flag-round-250.png

Mentre intentava continuar surant entre la multitud de catalans que cantava en unes asfixiants Les Rambles de Barcelona, i procurava també escapar dels potents petards llançats entre la gentada durant la revetlla de Cap d’Any del mil nou-cents noranta, aterrit, vaig pensar: «Què redimonis hem fet?». Just aquell matí, la meva nova esposa i jo havíem acabat d’arribar amb dues maletes, un ordinador Macintosh de dimensions considerables ficat dins d’una de les maletes, cinc mil dòlars que havíem rebut com a regal de casament de les nostres famílies i la vaga promesa d’un amic que ens deia que era molt fàcil trobar feina com a professor d’anglès a Espanya. Així va començar un dels tres anys més transformadors de la meva joventut, no només per a mi, sinó també per a un país que acabaria estimant, i el qual encara avui considero la meva segona casa. Eren els anys noranta dels Jocs Olímpics, de l’Exposició Universal, de l’orgull eufòric dels catalans... Un temps de canvis.    

            La Meva Espanya... és una sèrie de documentals íntims dissenyats per introduir a l’espectador en la cultura rica i diversa, les tradicions i els llocs d’Espanya que trenta anys enrere em van semblar atractius i singulars, i que fins a dia d’avui em continuen atrapant una i altra vegada. Mitjançant exuberants imatges, entrevistes i narracions captivadores, cada documental entrellaçarà records, història i relats de viatges en presentacions úniques que, juntes, mostraran el tapís ple de colors que és la meva Espanya.   

flag-round-250.png
1024px-United-states_flag_icon_round.svg

Concepte de la sèrie de documentals

La idea de portar a terme una sèrie de documentals se’m va acudir per primera vegada durant la pandèmia, ja que durant aquella època vaig estar revisant i escanejant milers de fotos que havia fet durant la meva estància a Espanya. Junt amb qui llavors era la meva dona, vaig viatjar arreu de la Península Ibèrica quan la nostra feina de professor ens ho permetia. Els meus coneixements previs de fotoperiodisme em van guiar en la recerca d’històries pertot arreu on vam anar. N’hi va haver moltes: un pícnic fora de l’Estadi Olímpic mentre veiem passar la torxa de camí cap al seu interior (massa garrepa com per pagar cent dòlars per seient i veure així la cerimònia inaugural des de les grades), i seguir amb la mirada la fletxa de foc fins arribar al punt més alt del mur de l’estadi per encendre així la flama oficial dels jocs; veure’m en una conferència de premsa i saludar el president de Catalunya, Jordi Pujol, gràcies a un carnet de premsa vell que tenia, confiant alhora en el fet de ser un americà engalanat amb un munt de càmeres (El President va ser increïblement graciós i amigable, mentre que el Cònsol General Americà d’aquell moment no ho va ser tant); i descobrir que cada petita ciutat i poble tenen el seu únic i fantàstic festival acompanyat de música, menjar i sovint també de comportaments extravagants i perillosos fruit de la fanfarroneria, com a la Patum, on un pas en fals et podia literalment portar fins a morir trepitjat, una figura gegant de paper maixé podia colpejar-te fins a deixar-te inconscient, o bé podies acabar desfigurat per a la resta de la teva vida amb cremades de tercer grau provocades per la pirotècnia que uns dimonis portaven a sobre mentre estratègicament ballaven enmig de la multitud.

            Mentre anotava i registrava les històries que tornaven a mi gràcies a les fotografies, la meva família i jo veiem tots els documentals sobre viatges que trobàvem a plataformes com ara Netflix, Curiosity o PBS. Ens esforçàvem al màxim per viatjar a través de l’altre quan una altra opció no era plausible: des del món poètic i dramàtic de Werner Herzog i les seves «Trobades a la Fi del Món», fins a la rústica però interessant sèrie de documentals francesa «La Ruta de la Seda» d’Alfred de Montesquiou. Des de feia ja molt de temps, havia abandonat la fotografia com a vocació per ensenyar ciències durant uns quants anys, dedicar-me a la enginyeria i gravació de so, compondre cançons, pilotar petits avions, i aprendre medicina i fer de metge. Però els darrers anys la meva passió per les imatges havia revifat en endinsar-me en el món de la producció de vídeos. Mentre veia molts d’aquests documentals, els refeia dins del meu cap. Llavors, vaig adonar-me que jo també tenia moltes històries per explicar sobre una vida en terres estrangeres... La «Meva Espanya» havia nascut.   

flag-round-250.png
1024px-United-states_flag_icon_round.svg

Estructura narrativa i personatges

Cada documental tindrà un únic focus d’atenció, ja sigui un dels increïbles festivals com ara la Patum de Catalunya (amb tota la seva fúria i foc), un personatge desbordant com ara Antoni Gaudí, un menjar singular com ara el sublim calçot, una bonica ciutat com ara Girona o Conca, o bé una cultura única com ara la dels catalans, bascos o gitanos. Les històries combinaran la narració amb els records dels inicis de la meva vida a l’Espanya dels anys noranta, entrevistes actuals, música i gravacions cinematogràfiques. La idea essencial és aconseguir que l’espectador experimenti també la fascinació que vaig sentir al moment d’arribar a Espanya. Part història, part relat de viatges, espero d’aquesta manera captivar el viatger de saló i alhora inspirar l’aventurer.       

Demons of spain1.jpg
Episode 1: La Patum
Of Fire & Giants
Photo: Vint Blackburn 
girona1.jpg
Episode 2: Girona
Evoloving Walls
Photo: Vint Blackburn 
slides00388.jpg
Photo: Vint Blackburn 
slides0628.jpg
Photo: Vint Blackburn 

Estil

1024px-United-states_flag_icon_round.svg
flag-round-250.png

Les imatges juntament amb la narració seran l’eix central del nostre treball. Tenim planejat combinar un estil narratiu similar al de Spalding Gray amb històries desenvolupades a la manera de Ken Burns. Treballarem amb gravacions cinematogràfiques i una producció de so d’alta qualitat. En definitiva, estem filmant per obtenir un gran nivell de perfecció estètica, sense oblidar per això el subjecte de la nostra gravació.

bottom of page